De sukkel en de stoere

Tien voor negen ‘s morgens. In de auto. Op weg naar Crossfit *. Ik heb het koud en tril er zelfs van. Vreemd, want het zonnetje schijnt en het is zo’n 25 graden.

Het is geen kou, ik ben zenuwachtig. Mijn lichaam reageert in beide gevallen hetzelfde. Met mijn sportkleding heb ik deze ochtend tegelijkertijd een rol uit de kast getrokken. De rol van de sukkel. De zwakste rol in mij die ik liever terug zet in de kast. Maar hoe harder ik tegen de sukkel vecht, hoe meer hij zich aan me opdringt.

‘Er zal wel weer een zware workout op het programma staan.’ ‘Kan ik het wel?’ ‘Wat als alle anderen superfit zijn en ik als enige niet?’ ‘Stel dat ik pull ups moet doen, iedereen zal zien dat ik dat niet kan’. ‘Iedereen zal zien dat je een sukkel ben als het op sporten aankomt.’ ‘Je hebt gewoon geen sport-genen.’

Deze gedachten helpen me totaal niet en maken dat ik liever omkeer. Terug naar huis. Maar dan komt ineens de stoere rol om het hoekje kijken. Eentje die ik in dit geval beter kan gebruiken. ‘Hé powerchick, doe ‘s even heel gauw normaal.’ ‘Gaan met die banaan’!’ ‘Wat kan jou het schelen wat anderen vinden, je doet aan Crossfit voor jezelf, hoor!’. Hij wint ‘t, ik rij door.

We hebben allemaal rollen en al die rollen maken wie we zijn en wat we doen. Maar helaas komen niet altijd op het juiste moment de meest effectieve rollen tevoorschijn. Hoe mooi zou het zijn om de keuze te hebben welke rol je in een bepaalde situatie het beste kunt inzetten. De rol die jou het meest in je kracht zet en het beste van jou laat zien.

Dat vereist uiteraard enig zelfonderzoek. Welke rollen ken je van jezelf? En als je dat dan inzichtelijk hebt, hoe doe je dat dan, kiezen uit een rol?

Je fysiologie is waar je de eerste stap in kunt zetten. De sterke rollen hebben doorgaans een andere fysieke houding dan de zwakkere rollen. Schouders recht, recht de wereld in kijken en door je borst in- en uit ademen, maakt in dit geval van ‘de sukkel’ vrijwel meteen een muurbloempje.

Je metacommentaar is het volgende.. oftewel hoe praat je met jezelf? Krijgt ‘de sukkel’ spreektijd of geef je ‘de stoere’ het woord? Verander de manier waarop je met jezelf praat en ontdek dat dit direct gevolgen heeft voor welke rol tevoorschijn komt. Het heeft zelfs gevolgen voor welke identiteit je jezelf toekent. Immers, tegen jezelf zegen ‘Ik heb nou eenmaal gen sport-genen’, maakt dat je je nooit een winnaar op sportgebied zult voelen en je ambitie past zich moeiteloos aan aan deze identiteit.

‘De stoere’ arriveert bij Crossfit. Niet iedereen blijkt superfit. Niet iedereen kan alle onderdelen van de workout. En ik blijk meer te kunnen dan ik dacht. Daarnaast is afhaken tijdens een workout nog nooit in me op gekomen. Eerlijk is eerlijk.. ik zal hier waarschijnlijk nooit vijf keer per week zijn, maar ik ben hier inmiddels al wel twee jaar lid en vind het stiekem toch wel leuk. Goedemorgen ... trotse ik!!

*een pittige vorm van fitness waarin gewichtheffen, cardio en gymnastics wordt gecombineerd