Ben je alsmaar je doelen aan het uitstellen

Desiree is mama van Joshua, Jamie en Justin. Ze is nu 4 jaar alleenstaand. Haar huwelijk is na  15 jaar gestrand. Dit heeft haar heel veel energie gekost. Ze werkt 12 jaar als receptioniste in een museum. Na de scheiding is ze 28 uur gaan werken i.p.v. 40 uur. Ze komt net rond en klust af en toe bij in de zonnestudio van haar zus als de kinderen bij hun vader zijn. Haar droom is om een eigen zonnestudio te beginnen. Haar vriendinnen hebben allemaal hun hart gevolgd. Ze hebben eigen bedrijven of een goede carrière opgebouwd. Ze wil dat ook en roept dat al een paar jaar. Rond de feestdagen begint ze er weer over. ‘Het aankomende jaar wordt van mij’. ‘Ik ga een zonnestudio openen’. ‘Ik ga er voor’!

Debby, de zus van Desiree, voert meerdere gesprekken met Desiree. Hoe ver ze met haar businessplan is. Of ze steun nodig heeft. Wat kan ze voor Desiree betekenen? Het antwoord is iedere keer hetzelfde. ‘Ik heb geen hulp nodig.’ ‘Ik ben bijna klaar met mijn plan uitwerken.’ ‘Ik heb het erg druk vandaar dat het nog niet af is.’ De praktijk wijst echter uit dat er niet veel met de gestelde doelen gebeurt.

Hoe komt het dat je je doelen steeds uitstelt?

‘Als ik mijn baan opzeg en voor mezelf begin en ik verdien niks. Wat dan?’ ‘Wie betaalt dan de rekeningen? Ik heb een hypotheek.’ ‘Jullie hebben makkelijk praten. Ik  moet voor mijn kinderen zorgen.’ ‘Het lukt me toch niet!’ ‘Ik heb mezelf nooit kunnen ontwikkelen. Mijn ex wel. Hij heeft het daardoor nu goed.’ ‘Bij mij komt het niet aanwaaien.’

Dit zijn allemaal gedachten en uitspraken, die je meer belemmeren dan dat ze je helpen om je doelen te bereiken. Dat heb je alleen niet in de gaten. Jezelf de vraag stellen, hoe het komt dat je steeds hierin vastloopt, komt niet eens in je op. Je begeeft je op een rotonde zonder dat je een afslag neemt.

De goede kant op

Desiree zit op een avond met Justin, haar oudste zoon, in een pittig gesprek. Het loopt hoog op. Justin geïrriteerd; ‘Ik word zo moe van je mama’. ‘Je klaagt maar je doet er niets aan’. ‘Get a life zeg’. ‘Sjemig’! Desiree schrikt van zijn reactie. Het komt mokerhard aan. Ze wordt de volgende dag wakker met een kater. Het bijzondere is wel, dat het gesprek haar heeft geholpen om in beweging te komen.

Een aantal dagen later tijdens een agressietraining op haar werk, vraagt de trainer wat haar passie is. Ze vertelt over haar droom. Het openen van een zonnestudio. In de lunchpauze hebben ze het er samen over. Er ontstaat een leuk contact. Zo leuk dat ze via haar werk een individuele coaching aanvraagt. De coaching geeft haar de kracht om haar droom om te zetten in werkelijkheid.

10 maanden later

Het openen van haar eigen zaak is een feit. Ze geniet er enorm van. Ze heeft meer energie dan ooit tevoren. Dat heeft een positief invloed op haar gezin en haar bedrijfsvoering.

Hoe gaat het nu met Desiree?

De zonnestudio draait zo goed, dat ze op het punt staat om een 2e studio te openen. In het museum werkt ze nog maar 8 uur. Ze geeft nu rondleidingen als vrijwilliger.